2024.01 Úvodník
Vážené čitateľky, vážený čitatelia,
v aktuálnom čísle časopisu - Potraviny – legislatíva a prax potravín – sa dočítate o prehľade legislatívy v oblasti potravín pre rok 2024. V prehľade sa dočítate aj o uplatňovaní Nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách pre spotrebiteľov v praxi. V aktuálnom čísle časopisu sa zameriavame i na významné novely Zákona č. 152//1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
Viete čo znamená stretégia „farm to fork”? Stratégia „farm to fork” je jedno z kľúčových opatrení v rámci európskej zelenej dohody. Stratégia má prispieť k dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050 a jej zámerom je posunúť súčasný potravinový systém EÚ smerom k udržateľnému modelu. Dohoda sa týka štyroch tzv. ,,smerníc o raňajkách” a po formálnom prijatí zaktualizuje informácie týkajúce sa zloženia, označovania a pomenovania určitých potravín. Cieľom aktualizovaných smerníc je podporiť prechod na zdravšie stravovanie, pomôcť spotrebiteľom pri informovanom výbere a zabezpečiť transparentnosť, pokiaľ ide o pôvod výrobkov. Viac sa dočítate už v tomto čísle časopisu.
Odporúčame prečítať si i praktické riešenia z praxe:
-
Prípustnosť použitia prídavných látok v „bio” produkcii v roku 2024.
-
Odborná spôsobilosť brigádnika v potravinárskej prevádzke v roku 2024.
S prianím príjemného čítania
Ing. Nadežda Fuksová
Odborná redaktorka
Online časopis Potraviny - Legislatíva a prax potravín sa zaoberá všetkými odbornými informáciami, ktoré sa dotýkajú potravín. V aktuálnom čísle časopisu sa v prevažnej miere zaoberáme informáciami z hľadiska hygieny, rozhodnutí súdov v oblasti potravinárskych prevádzok, a taktiež informáciami z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Tento časopis je vhodný pre všetkých, ktorí podnikajú v oblasti potravín.
V časopise Vás postupne budeme informovať o týchto oblastiach:
- Legislatívne zmeny pre oblasť potravín
- BOZP
- Hygiena
- Pracovná zdravotná služba
- Výkon úradnej kontroly potravín orgánov verejného zdravotníctva
- Predaj potravín na diaľku
- Legislatíva vs konkurencieschopnosť slovenských spracovateľov mäsa
- Legislatívne opatrenia a zmeny v pekárenskom odbore
- Úradné kontroly potravín v judikatúre Najvyššieho súdu SR
- Označovanie krajiny pôvodu základnej zložky potraviny
- Dosledovateľnosť pôvodu potravín
- Označovanie potravín
- Dovoz a vývoz potravín
- Colný sklad pre potraviny
- EÚ nariadenia pre oblasť potravín
Čo je nové v online časopise?
Články
Prehľad legislatívy v oblasti potravín pre rok 2024
Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny
Závery o najlepších dostupných technikách - BAT v potravinárstve
Otázky a odpovede
Posúdenie označenia v rámci spoločného názvu "palmový tuk"
S on-line časopisom získate:
- Aktuálne informácie z oblasti potravín za výhodnú cenu
- Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
- Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
- Jeho obsah je pravidelne aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
- V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova
Autorský kolektív
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.
Od roku 2010 pôsobí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde je od januára 2011 riaditeľom odboru pracovných vzťahov zodpovedným za pracovnoprávnu legislatívu v Slovenskej republike (napr. Zákonník práce, zákon o kolektívnom vyjednávaní, zákon o minimálnej mzde). Publikuje odborné a vedecké články a knihy v oblasti pracovného práva (napr. pracovný čas, dovolenka, prekážky v práci, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, skončenie pracovného pomeru, vyslanie, a pod.) a prednáša problematiku pracovného práva so zameraním na individuálne pracovnoprávne vzťahy. Je podpredsedom Labour Law Association/Asociácia pracovného práva.
Prof. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM
Pôsobí v advokátskej kancelárii Motúzová Lacko, Bratislava, a taktiež ako vysokoškolský profesor na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, kde sa okrem iného podieľa na výučbe predmetu Potravinové právo.
Ing. Stanislava Lukáčová, PhD.
Vyštudovala odbor Bezpečnosť a kontrola potravín na SPU v Nitre. Svoje vedomosti si rozšírila počas doktorandského štúdia v odbore Technológia potravín. Niekoľko rokov pracovala v potravinárskej spoločnosti na pozícii manažérka kvality/technologička, ktorej zameranie bolo na cukrárske a pekárske výrobky, vrátane výroby bezgluténových výrobkov. V súčasnosti je konateľkou spoločnosti, kde pôsobí ako externá manažérka kvality a technologickej podpory výrobných podnikov. Taktiež pôsobí ako konzultantka a spoluriešiteľka vedecko-výskumných prác na SPU v Nitre.