2023.04 Úvodník
Vážené čitateľky, vážení čitatelia,
v aktuálnom čísle časopisu - Potraviny – legislatíva a prax potravín – sa dočítate o prehľade legislatívy v oblasti potravín pre rok 2024. Mgr. Alexandra Mišinová, LL.M. zosumarizovala prehľad slovenskej aj európskej legislatívy pre oblasť potravín. Prehľad upozorňuje na najdôležitejšie „odborné momenty”, ktoré by bolo dobré zohľadniť pri práci v potravinárstve.
Ing. Stanislava Lukáčová, PhD. pre vás pripravila článok na veľmi aktuálnu tému v oblasti potravinárstva. Autorka článku uvádza: „ Ako informovala Potravinárska komora Slovenska na svojich stránkach, s účinnosťou od 4.12.2023 vstupuje do platnosti VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE KOMISIE (EÚ) 2019/2031 z 12. novembra 2019, ktorým sa stanovujú závery o najlepších dostupných technikách (BAT) v potravinárskom, nápojárskom a mliekarenskom odvetví. Závery o najlepších dostupných technikách (BAT) sú referenciou na stanovenie podmienok povolenia pre zariadenia, na ktoré sa vzťahuje kapitola II smernice 2010/75/EÚ, a príslušné orgány by teda mali stanoviť emisné limity, ktorými sa zabezpečí, aby emisie za obvyklých prevádzkových podmienok neprekročili úrovne znečisťovania súvisiace s najlepšími dostupnými technikami stanovenými v záveroch o BAT.” Viac sa dočítate už v tomto čísle časopisu.
Odporúčame prečítať si i:
- - Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny.
- - Posúdenie označenia v rámci spoločného názvu „palmový tuk”.
S prianím príjemného čítania
Ing. Nadežda Fuksová
Odborná redaktorka
Online časopis Potraviny - Legislatíva a prax potravín sa zaoberá všetkými odbornými informáciami, ktoré sa dotýkajú potravín. V aktuálnom čísle časopisu sa v prevažnej miere zaoberáme informáciami z hľadiska hygieny, rozhodnutí súdov v oblasti potravinárskych prevádzok, a taktiež informáciami z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Tento časopis je vhodný pre všetkých, ktorí podnikajú v oblasti potravín.
V časopise Vás postupne budeme informovať o týchto oblastiach:
- Legislatívne zmeny pre oblasť potravín
- BOZP
- Hygiena
- Pracovná zdravotná služba
- Výkon úradnej kontroly potravín orgánov verejného zdravotníctva
- Predaj potravín na diaľku
- Legislatíva vs konkurencieschopnosť slovenských spracovateľov mäsa
- Legislatívne opatrenia a zmeny v pekárenskom odbore
- Úradné kontroly potravín v judikatúre Najvyššieho súdu SR
- Označovanie krajiny pôvodu základnej zložky potraviny
- Dosledovateľnosť pôvodu potravín
- Označovanie potravín
- Dovoz a vývoz potravín
- Colný sklad pre potraviny
- EÚ nariadenia pre oblasť potravín
Čo je nové v online časopise?
Články
Prehľad legislatívy v oblasti potravín pre rok 2024
Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny
Závery o najlepších dostupných technikách - BAT v potravinárstve
Otázky a odpovede
Posúdenie označenia v rámci spoločného názvu "palmový tuk"
S on-line časopisom získate:
- Aktuálne informácie z oblasti potravín za výhodnú cenu
- Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
- Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
- Jeho obsah je pravidelne aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
- V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova
Autorský kolektív
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.
Od roku 2010 pôsobí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde je od januára 2011 riaditeľom odboru pracovných vzťahov zodpovedným za pracovnoprávnu legislatívu v Slovenskej republike (napr. Zákonník práce, zákon o kolektívnom vyjednávaní, zákon o minimálnej mzde). Publikuje odborné a vedecké články a knihy v oblasti pracovného práva (napr. pracovný čas, dovolenka, prekážky v práci, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, skončenie pracovného pomeru, vyslanie, a pod.) a prednáša problematiku pracovného práva so zameraním na individuálne pracovnoprávne vzťahy. Je podpredsedom Labour Law Association/Asociácia pracovného práva.
Prof. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM
Pôsobí v advokátskej kancelárii Motúzová Lacko, Bratislava, a taktiež ako vysokoškolský profesor na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, kde sa okrem iného podieľa na výučbe predmetu Potravinové právo.
Ing. Stanislava Lukáčová, PhD.
Vyštudovala odbor Bezpečnosť a kontrola potravín na SPU v Nitre. Svoje vedomosti si rozšírila počas doktorandského štúdia v odbore Technológia potravín. Niekoľko rokov pracovala v potravinárskej spoločnosti na pozícii manažérka kvality/technologička, ktorej zameranie bolo na cukrárske a pekárske výrobky, vrátane výroby bezgluténových výrobkov. V súčasnosti je konateľkou spoločnosti, kde pôsobí ako externá manažérka kvality a technologickej podpory výrobných podnikov. Taktiež pôsobí ako konzultantka a spoluriešiteľka vedecko-výskumných prác na SPU v Nitre.