dnes je 1.11.2024

Legislatíva a prax potravín
Produkt manažér

2024.03 Úvodník

Ing. Nadežda Fuksová

Vážení čitatelia,

v aktuálnom čísle časopisu Potraviny – legislatíva a prax upozorňujeme na jednu z najvýznamnejších zmien, ktorá nás čaká od 1. januára 2025, ktorou je zavedenie novej dane zo sladených nealkoholických nápojov. Táto legislatíva, schválená parlamentom 11. septembra 2024, prinesie nové povinnosti pre výrobcov a dodávateľov nealkoholických nápojov s pridaným cukrom alebo sladidlami. Zákon má za cieľ obmedziť spotrebu sladených nápojov a podporiť zdravšie stravovacie návyky. V tomto vydaní sa bližšie pozrieme na to, koho sa táto daň dotkne, aké nápoje budú zdaňované a ako to bude v praxi fungovať. Uvedieme aj prehľad sadzieb dane a podrobnosti o tom, aké informácie sú potrebné na správne zdanenie podľa etikety výrobku.

Okrem tejto témy sa zameriame aj na ďalšie legislatívne novinky, ktoré ovplyvnia potravinársky sektor, a ponúkneme vám praktické rady, ako sa prispôsobiť meniacim sa požiadavkám.

Politika EÚ v oblasti bezpečnosti potravín má za cieľ chrániť zdravie ľudí a záujmy spotrebiteľov a podporovať bezproblémové fungovanie jednotného trhu. So zreteľom na nedávny vývoj, vrátane klimatických zmien, narušenia dodávateľských reťazcov a vojenských konfliktov, sa ciele v oblasti bezpečnosti potravín rozšírili, aby zahŕňali zmierňovanie potravinovej neistoty spôsobenej krízami. V rámci tohto rámca EÚ zaisťuje dodržiavanie noriem v oblastiach hygieny krmív a potravín, zdravia zvierat a rastlín, zoonotických ochorení prenášaných potravinami a prevencie kontaminácie potravín. Okrem toho reguluje označovanie potravín a krmív s cieľom zlepšiť informovanosť spotrebiteľov, zvýšiť transparentnosť a podporiť udržateľné rozhodnutia. Viac o bezpečnosti potravín v rámci EÚ už v tomto čísle časopisu.

Veríme, že vám tieto informácie pomôžu pripraviť sa na nadchádzajúce zmeny a využiť ich vo svoj prospech.

Prajeme vám príjemné a obohacujúce čítanie!

Ing. Nadežda Fuksová

odborná redaktorka

 

Online časopis Potraviny - Legislatíva a prax potravín sa zaoberá všetkými odbornými informáciami, ktoré sa dotýkajú potravín. V aktuálnom čísle časopisu sa v prevažnej miere zaoberáme informáciami z hľadiska hygieny,  rozhodnutí súdov v oblasti potravinárskych prevádzok, a taktiež informáciami z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Tento časopis je vhodný pre všetkých, ktorí podnikajú v oblasti potravín.

V časopise Vás postupne budeme informovať o týchto oblastiach:

  • Legislatívne zmeny pre oblasť potravín
  • BOZP
  • Hygiena
  • Pracovná zdravotná služba
  • Výkon úradnej kontroly potravín orgánov verejného zdravotníctva
  • Predaj potravín na diaľku
  • Legislatíva vs konkurencieschopnosť slovenských spracovateľov mäsa
  • Legislatívne opatrenia a zmeny v pekárenskom odbore
  • Úradné kontroly potravín v judikatúre Najvyššieho súdu SR
  • Označovanie krajiny pôvodu základnej zložky potraviny
  • Dosledovateľnosť pôvodu potravín
  • Označovanie potravín
  • Dovoz a vývoz potravín
  • Colný sklad pre potraviny
  • EÚ nariadenia pre oblasť potravín

Čo je nové v online časopise?

Články
Prehľad legislatívy v oblasti potravín pre rok 2024

Vláda predĺžila a rozšírila zákaz dovozu niektorých potravinárskych komodít z Ukrajiny

Závery o najlepších dostupných technikách - BAT v potravinárstve

Otázky a odpovede

Posúdenie označenia v rámci spoločného názvu "palmový tuk"

S on-line časopisom získate:

  • Aktuálne informácie z oblasti potravín za výhodnú cenu
  • Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
  • Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
  • Jeho obsah je pravidelne aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
  • V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova

Autorský kolektív

Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.

Od roku 2010 pôsobí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde je od januára 2011 riaditeľom odboru pracovných vzťahov zodpovedným za pracovnoprávnu legislatívu v Slovenskej republike (napr. Zákonník práce, zákon o ko­lektívnom vyjednávaní, zákon o minimálnej mzde). Publikuje odborné a vedecké články a knihy v oblasti pracovného práva (napr. pracovný čas, dovolenka, prekážky v práci, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, skončenie pracovného pomeru, vyslanie, a pod.) a prednáša problematiku pracovného práva so zameraním na individuálne pracovnoprávne vzťahy. Je podpredsedom Labour Law Association/Asociácia pracovného práva.

Prof. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM
Prof. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM

Pôsobí v advokátskej kancelárii Motúzová Lacko, Bratislava, a taktiež ako vysokoškolský profesor na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, kde sa okrem iného podieľa na výučbe predmetu Potravinové právo.

Ing. Stanislava Lukáčová, PhD.
Ing. Stanislava Lukáčová, PhD.

Vyštudovala odbor Bezpečnosť a kontrola potravín na SPU v Nitre. Svoje vedomosti si rozšírila počas doktorandského štúdia v odbore Technológia potravín. Niekoľko rokov pracovala v potravinárskej spoločnosti na pozícii manažérka kvality/technologička, ktorej zameranie bolo na cukrárske a pekárske výrobky, vrátane výroby bezgluténových výrobkov. V súčasnosti je konateľkou spoločnosti, kde pôsobí ako externá manažérka kvality a technologickej podpory výrobných podnikov. Taktiež pôsobí ako konzultantka a spoluriešiteľka vedecko-výskumných prác na SPU v Nitre.

 
OBSAH
EDITOVATEĽNÉ TLAČIVÁ
Editovateľné tlačivá
KALENDÁR veľtrhov a výstav 2023
január 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
február 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
jún 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
júl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
august 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
september 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
október 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
november 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
december 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
VESTNÍKY MINISTERSTIEV
Prehľad vestníkov jednotlivých ministerstiev
Otestujte sa - Programy nevyhnutných požiadaviek (PNP) v zmysle Oznámenia EK C 278/1 podľa nariadenia (ES) č. 852/2004

Spĺňajú Vaše prevádzkarne (výrobné/spracovateľské) prípadne prvovýroba, katering a iné maloobchodné činnosti vrátane distribúcie potravín nasledujúce požiadavky?

Overte si ich na základe odpovedí formou testu!

Test je zameraný na infraštruktúru - budovy a vybavenie potravinárskych prevádzok

Prejsť na test