
2022.04 Úvodník
Vážení čitatelia,
v aktuálnom čísle časopisu - Potraviny – legislatíva a prax potravín – sa dočítate o označovaní potravín prívlastkom „detský”. Detské potraviny a potraviny spracované na báze obilnín musia samozrejme spĺňať aj špecifické požiadavky na označovanie. Okrem povinných údajov podľa čl. 9 nariadenia 1169/2011 (názov potraviny; zoznam zložiek; zvýraznenie prítomnosti alergénov; množstvo určitých zložiek alebo kategórií zložiek, ktorých prítomnosť je vo výrobku zvýraznená; netto množstvo potraviny; dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby; podmienky skladovania; podmienky použitia; názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ktorý zodpovedá za správnosť označenia potraviny; výživové údaje), musí byť súčasťou označenia detských potravín a potravín spracovaných na báze obilnín aj ďalšie dokumenty. Viac sa o tejto téme dozviete v článku od Mgr. Anny Závrackej.
V roku 2022 nastali zmeny v zákone o potravinách. Podrobný prehľad v rámci zmien v zákone sa dočítate v článku – Podrobný prehľad zmien v zákone č. 152/1995 Z. z. o potravinách účinných od roku 2022.
Upozorňujeme najmä na zmeny:
-
Zavedenie systému ochrany potravinovej bezpečnosti štátu.
-
Zákaz použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti pri výrobe potravín.
-
Uvádzanie potravín na trh po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti.
-
Bezodplatný prevod potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
-
Predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
-
Potraviny sa môžu predávať najviac 45 dní po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti.
-
Zákaz predaja vybraných potravín po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti.
-
Zrušenie povinného 50 % podielu slovenských potravín v reklamných materiáloch.
-
Sankcie za porušenie zákonných povinností predajcu potravín.
Nezabudnite si prečítať informácie, ktoré sú spracované formou odpovedí na praktické otázky:
-
Prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sa týkajú zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách a nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom.
-
Označenie cestovín z hľadiska nariadenia EU č. 609/2013 o potravinách určených pre dojčatá a malé deti, potravinách na osobitné lekárske účely a o celkovej náhrade stravy na účely regulácie hmotnosti.
S prianím príjemného čítania
Ing. Nadežda Fuksová
Odborná redaktorka
Online časopis Potraviny - Legislatíva a prax potravín sa zaoberá všetkými odbornými informáciami, ktoré sa dotýkajú potravín. V aktuálnom čísle časopisu sa v prevažnej miere zaoberáme informáciami z hľadiska hygieny, rozhodnutí súdov v oblasti potravinárskych prevádzok, a taktiež informáciami z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Tento časopis je vhodný pre všetkých, ktorí podnikajú v oblasti potravín.
V časopise Vás postupne budeme informovať o týchto oblastiach:
- Legislatívne zmeny pre oblasť potravín
- BOZP
- Hygiena
- Pracovná zdravotná služba
- Výkon úradnej kontroly potravín orgánov verejného zdravotníctva
- Predaj potravín na diaľku
- Legislatíva vs konkurencieschopnosť slovenských spracovateľov mäsa
- Legislatívne opatrenia a zmeny v pekárenskom odbore
- Úradné kontroly potravín v judikatúre Najvyššieho súdu SR
- Označovanie krajiny pôvodu základnej zložky potraviny
- Dosledovateľnosť pôvodu potravín
- Označovanie potravín
- Dovoz a vývoz potravín
- Colný sklad pre potraviny
- EÚ nariadenia pre oblasť potravín
Čo je nové v online časopise?
Články
Označovanie potravín prívlastkom "detský"
Podrobný prehľad zmien v zákone č. 152/1995 Z. z. o potravinách účinných od roku 2022
Otázky a odpovede
Prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sa týkajú zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách a nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
Označenie cestovín z hľadiska nariadenia EU č. 609/2013 o potravinách určených pre dojčatá a malé deti, potravinách na osobitné lekárske účely a o celkovej náhrade stravy na účely regulácie hmotnosti
S on-line časopisom získate:
- Aktuálne informácie z oblasti potravín za výhodnú cenu
- Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
- Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
- Jeho obsah je pravidelne aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
- V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova
Autorský kolektív

Mgr. Samuel Rybnikár, PhD.
Od roku 2010 pôsobí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde je od januára 2011 riaditeľom odboru pracovných vzťahov zodpovedným za pracovnoprávnu legislatívu v Slovenskej republike (napr. Zákonník práce, zákon o kolektívnom vyjednávaní, zákon o minimálnej mzde). Publikuje odborné a vedecké články a knihy v oblasti pracovného práva (napr. pracovný čas, dovolenka, prekážky v práci, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, skončenie pracovného pomeru, vyslanie, apod./ a prednáša problematiku pracovného práva so zameraním na individuálne pracovnoprávne vzťahy. Je podpredsedom Labour Law Association/Asociácia pracovného práva.

Prof. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD., LLM
Pôsobí v advokátskej kancelárii Motúzová Lacko, Bratislava, a taktiež ako vysokoškolský profesor na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, kde sa okrem iného podieľa na výučbe predmetu Potravinové právo.